Bogforsider i serier – Fra manus til færdig bog #del 3

En af de ting, jeg elsker allermest ved udgivelsesprocessen (sådan udover at få lov at opfinde store, magiske universer, befolke dem og dele dem med dig), er arbejdet med forsiden 😀

Faktisk er det også noget af det, jeg elsker allermest ved andre forfatteres nye udgivelser. Jeg kan næsten ikke klare spændingen, når man kun får lov at se en lille flig ad gangen – vis mig den nuuuuuu! 😉

Jeg er også på alle måder skyldig i det med at tease forsiden. Men når man nu har arbejdet med den så længe, virker det ikke fair, at det skal overstås i et enkelt opslag. Oftest er der enormt mange tanker og udkast bag den færdige forside. Det kunne jeg godt tænke mig at give et lille indblik i her.

Og så vil jeg også bare gerne hylde Danielle, den fantastiske grafiker på samtlige af mine udgivelser. Jeg lærer nok aldrig at forstå, hvordan hun så perfekt kan oversætte mine skæve tanker, noter og brudstykker til så fine små kunstværker (sagde jeg kun en lille smule biased 😉 )

Skabelonen

Forsiden på min første bog, Elementprøven, var på mange måder den sværeste (selv om Skyggespil var den, der ændrede sig mest, men mere om det senere).

Primært fordi:


1) Jeg var helt ny forfatter, der ikke havde gjort mig super mange tanker om forsiden. Jeg troede ikke, jeg ville have nogen indflydelse OG jeg befandt mig stadig bare i lykkerusen over, at bogen skulle udgives. Samtidig famlede jeg forvirret rundt i begreber som manuspleje, udgivelseskontrakter og SATS.

2) Forsiden skulle kunne danne grundlag for hele resten af serien.

Bog 1 havde altså nogle forskellige udkast, inden vi fandt frem til det endelige, og min enormt dygtige forsidegrafiker, Danielle, måtte freestyle en del. Hendes første udkast så sådan her ud:

Og efter en masse finjustering og inputs fra mig, blev det endelige resultat, som I måske kender det:

Hele den proces du læse mere om i indlægget: Hvordan får bogen sin forside? – Fra manus til færdig bog #del 1.

Forsiden på bog 2 og 3 gav lidt mere sig selv, i og med at opbygningen kunne lånes fra den første bog i serien:

 • Hovedpersonen øverst
 • Titlen midtfor
 • Lokation nederst

Jeg har aldrig fået vist jer de allerførste udkast til bind 2 og 3. Så her kommer en helt særlig reveal 😉

Første forsideudkast til Elementsygen

Her sad forsiden faktisk næsten i skabet med det samme. Jeg sendte – som jeg altid gør – to A4-sider med noter og inspirationsbilleder til Danielle, og hun tryllede – som hun altid gør.

Her vil jeg stille det første og det endelige udkast op overfor hinanden, så du kan sammenligne, for de er meget mere ens i udtrykket end første gang:

Her er de forandringer, jeg bad om:

 • Udhviskning af Grys hvepsetalje. Det er måske svært at se på de små udkast, med lysindfaldet, og fordi sløjfen er fjernet, men der er mindre forskel mellem bryst og talje, mere fylde ved hofterne, og særligt hendes ryg er mere lige på det endelige udkast. Gry kommer fra fattige kår i 1600-tallet, så hun er tynd. Men derfor behøver hun ikke have en perfekt timeglasform, som de færreste (15-årige) er udstyret med.
 • På med lidt mere farve. Selv om den blå farve i det første udkast er smuk, fremstod resultatet ret anderledes fra den første bog i serien, og så passede det tilfældigvis også med, at der er noget med nogle lysende bobler i plottet.
 • Det helt fantastiske undervandsslot, som Danielle helt selv designede!

Første forsideudkast til Elementkrigen

Jeg har vist heller aldrig vist jer første udkast til Elementkrigen? Den kommer her, også til sammenligning med det endelige resultat:

Ændringer:

 • Det kan være svært at fange en karakters personlighed på et bogomslag, men det første udkast var ikke rigtigt Gry for mig. Måden hun har sat sig rank på en stub med fint opsat hår, blev lidt for Belle fra Skønheden og Udyret-agtigt – det passer meget bedre til hende at sætte sig i skovbunden og fordybe sig foroverbøjet.
 • Krystallerne nederst blev færdiggjort
 • Danielle lagde den fineste stemning med en lidt mørkere grøn og gyldne lysglimt.

Ny udgivelse: Skyggespil

Og nu når vi endelig til den allernyeste udgivelse! Jeg har lige fået den endelige forside – så den kan jeg selvfølgelig ikke vente så meget som ét sekund længere med at vise jer 😉

Den var interessant at arbejde med på den måde, at den skulle have sit eget udtryk, fordi den ikke er en del af hovedserien – men samtidig skulle den også kunne stå ved siden af de tidligere bøger i reolen.

Her er den:

Ta-daaa! Jeg er vild med, hvordan det faktisk lykkedes at give bogen sit helt eget udtryk, samtidig med at den sagtens kan passe ind i universet.

Det her er ultimativt den af mine forsider, der endte længst fra sit første udkast – selv om konceptet forblev helt det samme. Det allerførste udkast af Skyggespil?

Det skal vi kigge på om et øjeblik!

Her er først, hvad jeg ønskede hos Tellerups dygtige grafiker, da snakken faldt på forside:

 • Jeg bad om at den skulle være lilla eller rød, fordi de farver matcher handlingen – det vil du forstå, hvis du læser den 😉
 • Ligesom med de tidligere bøger ønskede jeg IKKE, at hovedpersonen skulle være det primære fokus, der skulle hellere være et symbol for handlingen
 • Den måtte gerne være mere enkel i udtrykket end Sprækken til Luscuro-serien
 • Jeg medsendte noter til selve stilen og forsider, som jeg godt kunne lide, og som kunne give et hint om den stil, jeg var ude efter.
  Fx de her:

Hvilket bare viser, at man sagtens kan lade sig inspirere af noget og alligevel ende et helt andet sted!

Jeg modtog første udkast i sidste måned og her er det:

Første udkast er naturligvis altid meget råt, og der er endnu ikke kælet for detaljerne. Men jeg syntes med det samme, at Danielle ramte konceptet rigtig fint! Der var blot nogle ting, der skulle justeres. Fx synes jeg, at bogen virkede til at henvende sig til en yngre målgruppe, end hovedserien, hvilket er ærgerligt, fordi hovedpersonen, Akela, faktisk er et par år ældre end Gry.

Noter, jeg sendte efter at have set første udkast:

 • Kronen ser for “ond” ud. Den skal være mere skovnymfe og mindre Disneys Maleficent.
 • Målgruppen virker lidt for ung ift. Sprækken til Luscuro-bøgerne.
 • Der er ikke så meget 1600-tals-vibe, som på de tidligere bøger, selv om de foregår i samme tid og univers. Den må helst ikke se for moderne ud

Og som altid leverede Danielle! Andet udkast var allerede ret tæt på det endelige, med undtagelsen af et par mikrodetaljer. Hun er simpelthen magisk!

Det var en LANG og nørdet gennemgang af forsidens tilblivelse. Hvad er du mest spændt på at få afsløret ifm. den nye udgivelse? 🙂

Kunne du tænke dig flere smugkig på processen fra manus til færdig bog?

Så foreslår jeg et af de her indlæg:

One Reply to “Bogforsider i serier – Fra manus til færdig bog #del 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please reload

Please wait...