Gratis forfatterforedrag? Sådan søger du!

Opdateret: 12.08.2021

Bemærk: Næste frist for ansøgning er d. 16. august 2021!


Kunne det ikke være fedt at få et styks energisk forfatter, med tilhørende bøger og andet spændende i forfattersækken, på besøg (jeg dukker gerne op online i disse tider)? Og så endda gratis?

Måske er det første gang, du hører om muligheden for at søge om økonomisk støtte til et forfatterforedrag? Eller måske har du gjort det før men ikke siden puljerne i Statens Kunstfond sidste år blev lagt sammen?

I så fald er der hjælp at hente.

Øh, hvilken pulje?

Måske kan det virke lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i de forskellige puljer. Men Statens Kunstfond har et fantastisk tilbud til dig, der arbejder med børn og unge du har nemlig mulighed for at give dem en unik, litterær oplevelse uden at vride nogens lommer. Da jeg fik de første spørgsmål angående Statens Kunstfond, skyndte jeg mig derfor at ringe til dem for at afklare, hvad du helt nøjagtigt kan søge om, og hvor du gør det.

Puljen, du skal søge, hedder “Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge”, og dens officielle side findes her. Både mine forfatterforedrag og skrivekurser er dækket ind under puljen, og i første omgang skal du altså ikke lade dig forvirre af “Huskunstnerordningen”, som er en anden fond, der også beskrives. Den kan, ifølge Statens Kunstfond, anvendes til lidt større skriveworkshops.

Det var lidt om de relevante puljer. På fondens egen side, er en udførlig beskrivelse af, hvad selve ansøgningen skal indeholde. Er du interesseret i at få besøg af mig, skal du kigge under kategorien “Honorarstøtte til forfattere, illustratorer og kritikere ved arrangementer.” Som du vil se, er der kun to ting, du skal medsende:

  1. Mit forfatter-CV (som du kan downloade lige her og senere vedhæfte)
  2. Honorarblanketten, som du henter inde på selve ansøgningssiden.

Honorarblanketten er i skrivende stund et excel-ark med følgende punkter til udfyldelse:

  • Projekttitel
  • Navn på kunstner
  • Hvor afholdes arrangementet?
  • Hvornår afholdes arrangementer?
  • For hvem?
  • Kort om arrangementet (max 600 tegn)

Når du har downloadet og udfyldt blanketten med punkterne, indsender du ansøgningen igennem ansøgningssiden. Det var dét! Så har du sendt din ansøgning.

Læs videre, hvis du vil høre mere om de specifikke økonomiske muligheder, som fonden tilbyder.

Giv mig et tal, tak

Puljens officielle side har også et afsnit, der hedder økonomi. Her angiver de, at:

“Arrangementer med én forfatter/illustratorer/kritiker støttes med 5.000 kroner i tilskud til honorar. Ved arrangementer med flere involverede gives der 4.000 kroner i tilskud til honorar per person.”

En delvis egenfinanciering bliver også nævnt på siden, men den gælder IKKE kategorien “Honorarstøtte til forfattere, illustratorer og kritikerer ved arrangementer”. Dermed kan du få mig ud til dit arrangement gratis og uden egenbetaling.

Reglerne, jeg har ridset op her på siden, gælder i skrivende stund, og selv om jeg opdaterer indlægget regelmæssigt, skal du huske at tjekke de gældende regler på ansøgningssiden, inden du ansøger.

Hvad så nu?

Har du nogen spørgsmål til ansøgningen? Du må gerne rette dem til mig, men det vil nok være mere effektivt, at kontakte de ansvarlige hos Statens Kunstfond. Jeg snakkede med en virkelig sød og hjælpsom medarbejder, der endda dobbelttjekkede det hele med en kollega, inden hun gav mig svar.

Så er der kun tilbage at dirigere dig hen til fonden for Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge.

Hvis du mangler et spændende forfatterforedrag, skal du være velkommen til at kigge på, hvad jeg kan tilbyde. Husk, at du også altid kan kontakte mig, så vi sammen kan skræddersy et arrangement, der passer til lige nøjagtig dine behov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *