Gratis forfatterforedrag? Sådan søger du!


Kunne det ikke være fedt at få et styks glad forfatter, med tilhørende bøger og andet spændende i forfattersækken, på besøg? Og så endda gratis?

Måske er det første gang, du hører om muligheden for at søge om økonomisk støtte til et forfatterforedrag? Eller måske har du gjort det før
men ikke siden puljerne i Statens Kunstfond for ganske nyligt blev lagt sammen?

I så fald er der hjælp at hente lige her.

Øh, hvilken pulje?

Umiddelbart kan det virke lidt uoverskueligt at finde hoved og hale i de forskellige puljer. Men Statens Kunstfond har et fantastisk tilbud til dig, der arbejder med børn og unge du har nemlig muligheden for at give dem en unik, litterær oplevelse uden at vride nogens lommer. Da jeg fik de første spørgsmål angående Statens Kunstfond, skyndte jeg mig derfor at ringe til dem for at afklare, hvad du helt nøjagtigt kan søge om, og hvor du gør det.

Puljen, du skal søge, hedder “Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge”, og dens officielle side findes her. Både mine forfatterforedrag og skrivekurser hører under kategorien “Litterære arrangementer for børn og unge”, som bliver nævnt på puljesiden. I første omgang skal du altså ikke lade dig forvirre af “Huskunstnerordningen”, som er en anden fond, der også beskrives. Den kan, ifølge Statens Kunstfond, anvendes til lidt større skriveworkshops.

Det var lidt om de relevante puljer. På fondens egen side, er en udførlig beskrivelse af, hvad selve ansøgningen skal indeholde, så det vil jeg ikke komme nærmere ind på her. Til gengæld kunne jeg godt tænke mig at blive lidt mere specifik på de økonomiske muligheder, som fonden tilbyder.

Giv mig et tal, tak

Puljens officielle side har også et afsnit, der hedder økonomi. Men det er selvfølgelig ikke muligt at opremse samtlige beløb til samtlige mulige arrangementer. Et konkret beløb var derfor også en af de ting, jeg spurgte om, da jeg snakkede med fonden. De angiver nemlig, at “Der forventes en del egenfinansiering, da udvalget yderst sjældent fuldfinansierer projekter.” Men hvad betyder det for dig?

Jeg tillader mig at citere direkte fra min mailkorrespondance med Statens Kunstfond:

“Det er 5.000 kr., der kan søges i forfatterhonorar til et arrangement med en forfatter og 4.000 kr./forfatter, hvis der er mere end en forfatter til arrangementet. Der ses ikke på egenfinansiering i forhold til arrangementer.”

Det med egenfinansiering gælder altså ikke den type forfatterbesøg, vi taler om. Hvis vi tager mine forfatterforedrag som eksempel, vil du altså kunne få et foredrag, der oprindeligt koster 5000,- ganske gratis, uden egenbetaling. Et skrivekursus, der står til 7500,-, vil du ligeledes kunne få et tilskud på 5000,- til, hvilket betyder en egenbetaling 2500,-.

Hvad så nu?

Har du nogen spørgsmål til ansøgningen? Du må gerne rette dem til mig, men det vil nok være mere effektivt, at kontakte de ansvarlige hos Statens Kunstfond. Jeg snakkede med en virkelig sød og hjælpsom medarbejder, der endda dobbelttjekkede det hele med en kollega, inden hun gav mig svar.

Så er der kun tilbage at dirigere dig hen til fonden for Dansk og udenlandsk litteratur for børn og unge.

Hvis du mangler et spændende forfatterforedrag, skal du være velkommen til at kigge på, hvad jeg kan tilbyde. Husk, at du også altid kan kontakte mig, så vi sammen kan skræddersy et arrangement, der passer til lige nøjagtig dine behov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *